söndag 3 oktober 2010

Guds suveräna makt (föreläsningen på veckan 38)


Vi fick läsa från den andra Mosebocken hur Guden visade sig till Mose i en brinnande busken. Där Gud lovade till Mose att befria sitt folk ur slaveriet hos egypterna. Gud sade till Mose det samma som Han tidigare hade sagt till Abraham, Isak och Jakob att Gud har gjort ett förbund med dem och lovat leda dem till Kanaan. Det var Gods plan och Han älskade sitt folk.
Det fanns alltså en maktkamp mellan Gud och farao (egypternas gud). Herren ville visa åt sitt folk att han har makten. Herren gjorde farao hård och omedgörlig så att faraon inte ville befria israeliterna. Så kunde Guden visa sin makt via Mose genom att orsaka plågor och göra mirakel. Då Israels folk såg vilket storverk Herren hade utfört mot egypterna fruktade de Herren och litade på honom och på hans tjänare Mose. Herren visade också till sitt folk att han vill skydda dem under resan till Kanaan. Allt det här var därför att starka deras troende.
Herren gav också villkor hur man måste leva när folket kom till det förlovade landet. Guden var alltså Israels Frälsare och Domare.
Det här är ett bra exempel hur Gud har sitt eget plan och hur han använder sitt folk för att genomföra sitt plan. Nuförtiden är det svårt för människor att förstå hur stort är Guds påverkelse i människornas liv. Endast stora händelser, katastrofer och olyckor får människor att stanna och tänka på livets mening och frågor.
I den tredje Moseboken berättas om äganderätten och att landet var Herrens och israeliterna får bara använda det. Och israeliterna måste lyda Herrens villkor. Men i vår tid måste vi acceptera lag och ordning i vårt samhälle. Det är förstås människor som har gjort dem. Vi kan inte blanda religiösa tanken inom avtalsvillkor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar